My Blog List

My Blog List

Thursday 3 April 2014

Lontong Jawa Tradisional @ Kg Bagan Terap, Sg Besar, Selangor

Makan2 lagi kan.. Saya memang suka makan.. hihi. Perjalanan menjelajah tempat2 makan menarik dan sedap2 kali ini masih lagi di daerah Sabak Bernam, Selangor.
Entri sebelum ni kami pernah cerita pasal makanan Eksotik di Sekinchan , Selangor, untuk lihat sila klik sini yea. Kali ni pula pasal Lontong Tradisional masyarakat berketurunan Jawa.

Lontong Jawa Tradisional, susah nak gambarkan, terdapat di Pasar Ahad di Kg Bagan Terap, Sg Besar, Selangor. Makcik2/nenek2 yang sudah berumur yang jual. Gerai pun masih lagi gerai papan. Menurut masyarakat di sini, seawal jam 7.00 pagi lagi, gerai menjual lontong tradisional Jawa ini sudah mula di kunjungi. Lambat sikit memang tak dapat la. Tempat lain orang kata ada di kawasan Parit Baru, Sabak Bernam tapi versi ada serunding.. ok kite tengok gambar senang..

 Bungus daun pisang je. Sempoi!

Lontong Tradisional Jawa.


Komen cheesdankejubakar:

Di tempat lain tak pernah jumpa lontong di bungkus dengan daun pisang, Biasanya lontong2 yang dijual  (terutamanya di KL) kuah masak lodeh. Keistimewaan Lontong Jawa ni ala2 macam masak lodeh + gulai. Yang specialnya dalam kuah tu ada suhun + pucuk +  bihun + mee + kacang sayur. Sayur pula, sayur kampung seperti kangkung, pucuk ubi dan taugeh. Nasi Impit jangan lupa mesti ada..

Sebungkus lontong tu di jual dengan harga RM1.50 sangat murah kan??. Cheesedankejubakar boleh habiskan 2-3 bungkus sekali makan hahhaaha... yelah tempat lain tak dapat jumpa... Sangat sedap lontong Jawa warisan turun temurun nenek moyang  masyarakat  Jawa di sini.. Umphhhhh Marbelesssss

22 comments:

  1. Wow...menyelerakan saje tgk...thanks follow me..(^_^)

    ReplyDelete
  2. hehe... yup lontong ni mmg SANGAT sedap!..

    ReplyDelete
  3. adooooiyai menggoda ngat aaaih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. meme la... tertarik sedap mmg ngebom.. haha

      Delete
  4. wah.. memang nampak sedap lontong tu.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. di jamin sedap... hihihi

      Delete
    2. nak kena cuba cari juga nanti jika berkunjung ke sana..

      Delete
    3. cari jgn x cari ... ;-)

      Delete
    4. aroma asli bila bungkus dengan daun pisang tu..

      Delete
    5. yea.. keaslian makanan jawa turun temurun yg semakin pupus skrg ni..

      Delete
  5. lontong yg asli mmg bungkus ngn daun pisang erk...

    belah2 kuala selangor tu mmg ramai org jawa kan..sbb tu byk gerai jual mknn jawa

    ReplyDelete
    Replies
    1. yea. belah sabak bernam pun ramai jawa.wangi je lontong tu bau daun pisang...sungguh membangkitkn selera...

      Delete
  6. salam ziarah
    wah enak bangat dah menjamu selera dengan makanan tradisional camni..pernah lalu kat sini kalau nak gi ke pulau pangkor tapi tak dan nak singgah

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak ina.. tq ziarah blog x siap ni.. hihi.. kg ni agak dlm sikit.. guna gps senang smp.. lontong ni ada masa pasar Ahad je..

      Delete
  7. Rindunyaaalah ya Allah..arwah tok aji dulu rajin belikan kalau cucu becok ni balik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahun ni ter lalu lagi entri ni.. aduhai bsabarlah wahai tekak..

      Delete
  8. Xde resepi ke. Selalu blk kg, xsmpat nk beli. Dpt beli pecal je. Tp pecal sg besar pn sedap. Kt tmpat lain xde jual lontong n pecal mcm ni.

    ReplyDelete
  9. Xde resepi ke. Selalu blk kg, xsmpat nk beli. Dpt beli pecal je. Tp pecal sg besar pn sedap. Kt tmpat lain xde jual lontong n pecal mcm ni.

    ReplyDelete
  10. Lontong Bagan Terap

    Resepi sambal pecal:-
    1)Cili api(di celur ayer panas sekejap),ikut selera (nak pedas kena banyak la cili api nya).
    2)kacang tanah(di sangai dengan api perlahan) sehingga masak.kemudian di blender @tumbok.
    3)udang kering@halus(buleh tukar ikan bilis yg digoreng)jika ada masalah resdung atau gatal
    .
    4)belacan(jika suka)
    5)bawang merah dan bawang putih(di goreng).
    6)cekor(ambil ubi nya,tak perlu banyak,cukup sekadar bau dan rasa saja)
    7)daun limau purut (dalam 2 ke 3 helai)

    Bahan bahan nombor 1+3+4+5+6+7 di tumbok sekali.
    Kemudian,baru lah di gaul sebati dengan kacang tanah yang di blender tadi bersama air sedikit demi sedikit sehingga menjadi seketul adunan yang tidak terlalu lembut atau keras.

    Resepi Kuah kari lontong:-
    1)1 atau 2 peket rempah kari ikan
    2)santan kelapa parut@serbuk santan peket (ikut suka) nak guna yg mana satu.
    3)bawang merah+bawang putih+halia+lengkuas+serai(2 ke 3 batang).
    4)mee kering@mee sanggol (di rendam sebentar).
    5)fucok (di goreng)
    6)soon
    7)tempe di potong kecil
    8)kacang tolo/kacang sayur (di rendam 1 ke 2 jam)

    Masak bahan utk kari lontong ni seperti masak kari biasa cuma kena masuk kan dulu kacang tolo/sayur, (bila dah masak@lembut kacang sayur ni baru la di masuk kan bahan bahan yang lain ini tadi.

    Bahan bahan untuk lontong dan sayur pecal

    1)nasi himpit(ikut suka nak banyak atau sikit.kalau dulu dulu,tanak nasi mcm biasa cuma lebih kan air,selalu kacau untuk mengelakkan dari mengerak,dah tanak kemudian tumbuk dengan lesong kayu sehingga lumat,bungkus empat segi dlm daun pisang,selepas sejuk,kukus lebih kurang 1/2jam dan sejuk kan,baru di potong dadu.
    2)meehon(di rendam dan celor air panas).
    3)timun (di kukur kasar).
    4)sengkuang (di kukur kasar).
    5)pucok ubi @ pucok paku @ kangkong @ keladi air (paku rawan)di rebus@celor.

    Cara hidangan dan makan:-

    Ambil beberapa potong lontong@nasi himpit ke dalam pinggan@mangkuk,masuk kan meehon+sayuran tadi di atasnya,tuangkan kuah kacang(di bancuh dengan air panas tidak terlalu pekat atau cair)ke dalam mangkuk@pinggan,kemudian barulah di tuang di atasnya kuah kari bersama isi isi nya tadi.....siap untuk di makan.
    jika nak kan aroma,bungkos dalam daun pisang(cara bungkus seperti tapai daun pisang,cuma lontong ni di bungkus dengan 3 helai daun pisang yang sudah di layur api.satu lapisan daun pisang yang muda kemudian 2 helai daun yang matang di bawah nya,kemudian lipat dan bungkus seperti bungkusan tapai daun pisang.

    Resepi ini adalah dari kebanyakan masyarakat jawa di bagan terap.tapi ramai yang telah meninggal dunia makcik makcik dan pakcik pakcik yang berjual di pasar sehari bagan terap.yang ada sekarang kebanyakan nya telah di ubah ubah dari yang asal dulu tahun 60an,70an,80an dan 90an.macam saya yang lahir tahun 1972,memang merasai secara langsung lontong daun pisang bagan terap.

    Resepi ini juga di turun daripada allahyarhamah ibu saya.
    Selamat mencuba
    Sekian,assalamualaikumwarohmatulloh.
    016 7207007

    ReplyDelete
  11. Memang sedap lontong ni, kalau balik kampung asal (Parit 11 dekat je bagan terap tu) pasti cari lontong ni, nak suruh anak bini rasa keenakannya

    ReplyDelete
  12. Allahu akbar jumpa juga resepi kpg halaman..ni tgh cuba buat sendiri.
    Klu blk kpg memang x tinggal lontong sana..terbaek...tiada bandingan.

    ReplyDelete